Könyvajánló

könyv

 

AZ ÉRETT SZEMÉLYISÉG

Sok olyan könyv van, amely érdekes és hasznos témákkal foglalkozik, valamint kapcsolódik a Kamasztér tevékenységéhez is. Ezek közül ma Berentés Éva: AZ ÉRETT SZEMÉLYISÉG című könyvének ajánlóját olvashatjátok Edina tollából.

 

A Kamasztér Tehetségpont szakmai vezetőjeként Carl Jung szavai meghatározóak számomra.

„A tehetség nem feltétlenül érték: csupán akkor az, ha a személyiség többi része annyiban lépést tart vele, hogy a tehetséget valami hasznos területen alkalmazni tudja”.

Berentés Éva, Az érett személyiség című könyve, a személyiség fejlesztésének egy lehetséges irányára mutat rá, melyet a tehetségfejlesztésben is sikerrel alkalmazhatunk. Tudományosan megalapozott rendszerbe foglalja a társadalmi alkalmazkodáshoz, az emberi sikerességhez szükséges tulajdonságokat, személyiségjegyeket. Lényegében sokat merít a pszichológia klasszikusaitól. Kedvenceim például a rogersi hármas, melyből a feltétel nélküli elfogadásra helyez nagy hangsúlyt. Visszatérő elem a könyvben Eric Berne által megalkotott én-állapot modell, a Felnőtt-Felnőtt itt és most-ban működő, előítéletektől mentes, egyenrangú viszonya, valamint Goleman érzelmi intelligenciája. Ezeken kívül az önismeret, a reális énkép struktúra, a megfelelő nyitottság és motiváltság is megjelenik a szükséges tulajdonságok között.

Szeretettel ajánlom a könyvet azoknak a kollegáknak, akik saját életüket szeretnék sikeresebbé tenni és készek fejlődni az önismeretük által. Valamint ajánlom azoknak is, akik a tehetségfejlesztés területén szeretnének fejlődni és ehhez keresnek szakmai útmutatót. "

A kép forrása: http://nol.hu/data/cikk/1/36/89/23/cikk_1368923/799845.jpg